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Autor: Betreff: Rezept fur Uerige Alt
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red_folder.gif erstellt am: 23.3.2006 um 08:56  
Is it OK if I ask a question in English? I can read German fairly well but my writing is quite bad. I am a homebrewer from the Netherlands, I have a 40 L HERMS installation (details on my website - in dutch). I cannot find many clone recipes on this site but I was wondering if anybody has ideas about my favorite alt: Uerige. I know the bitterness is about 50 IBU and the colour around 45. Is saaz used for hopping? What kind of malts are used (pilsner, munich, dark colour malt)? Is wyeast 1010 the uerige strain?

I hope you can help me further, answers in german is no problem.

[Editiert am 28/3/2006 von MObier]
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red_folder.gif erstellt am: 23.3.2006 um 10:51  
Hi MOBier,

here you´ll find some interesting info concerning Uerige Alt.
http://www.bier-selbstgebraut.de/rezepte.htm . There´s a comment below the Altbier recipe with yeast recommendation for Uerige etc.
Bye,
Peter
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Eduard
Beiträge: 175
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red_folder.gif erstellt am: 23.3.2006 um 11:34  
Hoi MO! Effe bij de buren kijken :D

Pewi hat gerade den Link zum Rezept gegeben was ich auch im niederländischen Hobbybrouwen.nl-forum eingetragen habe. Lese vor allem den Beitrag von dem in den USA wohnenden deutschen Professor. Sein Rezept ist einfach Klasse, und gerade mit diesem Rezept habe ich auch beim Norwegischen Meisterschaft in der Klasse Obergärig Dunkles Bier gewonnen ;)

Jetzt steht schon der dritte Sud dieser 'Osloer Alt' hinter den Gardinen zu gären und ich geh' davon aus das es wieder üpperlich schmeckt :P

Leider, MObier, kann ich jetzt das niederländische Hobbybrauerforum nicht besuchen, denn ich arbeite an einem Arbeitsplatz, der mir den Zugang zu diesem Forum untersagt...

Gruss aus Oslo!


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Beer: It's not just for breakfast anymore (Anonymous)
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red_folder.gif erstellt am: 23.3.2006 um 13:59  
Super link, danke dafur! Ik kann mich nicht erinneren dass ik die Geschichte schon gelesen habe. Ik kenne Eduard sehr gut von dem Hollandischen Forum.

Gibt es noch mehr Leute die gute Ervarungen haben mit wyeast1007 or 1338? Oder ist Uerige Alt nicht so super favorit in Deutschland?
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Eduard
Beiträge: 175
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red_folder.gif erstellt am: 23.3.2006 um 14:35  
Du könntest sonnst den Herrn mal (auf englisch/deutsch) einen Mail schicken: Markus.Berndt@colorado.edu
Er hatte mir vor Kurzem auch mal einen Antwort geschikt, und er hatte auch mal Erfahrungen mit Amerikanischer Hefe gemacht.

Gruss aus Oslo!


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Beer: It's not just for breakfast anymore (Anonymous)
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Kai
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red_folder.gif erstellt am: 23.3.2006 um 15:16  
Eduard,

Such einfach mal nach Uerige in diesem Forum. Wir hatten einige Diskussionen ueber die Hefe (insbesondere 1007 vs. 1338). Und ab und zu wurden mal Andeutungen zu den verwendeten Malzen gemacht. Da war auch ein Rezept soweit ich mich erinnern kann.

Du kannst auch nach 1338 suchen. Das sollte dich zu der Hefe Discussion bringen.

Kai


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braukaiser.com
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Beiträge: 7
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red_folder.gif erstellt am: 23.3.2006 um 15:34  
Ich hab schon auf Uerige gesucht aber ik verstehe de Suchoption nicht gut. Kai, kannst du veilleicht links hier platzen?
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ClaudiusB
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red_folder.gif erstellt am: 23.3.2006 um 16:58  
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Malte
Beiträge: 1542
Registriert: 16.9.2004
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red_folder.gif erstellt am: 23.3.2006 um 17:03  
Hi Mobier!

Finished my apprenticeship as brewer near Düsseldorf a few month ago, I had contact to the apprentice of the Uerige and we visited this really nice "homebrewery" about one year ago. That's why I have a few informations about the brewing process of the Uerige Alt.

To produce a Uerige-like beer, you need three kinds of malt: pilsener malt, dark caramel malt (Caramünch Typ 2) and roasted malt (Carafa Spezial). As you perhaps see at the names they only use products by Wayermann, Bamberg.

As you know, this beer has a bitterness about 50 IBU/EBU. But the color is mutch brighter than you think. It is about 30 EBC. Natural raw hops from Germany is used during the wort boiling in two steps. They only use hops with low alpha-acid contents like "Spalter" and "Perle".

The hot wort cooles down to 60°C in an old style coolship. After that it is cooled again with a refrigerator (Baudolet cooler) to reach a temperatur between 20 and 25°C. At that temparature the wort gets into open fermentation vessels and the yeast is added. The fermentation does not last very long; I think not longer than 48 hours. Seams to be very hungry yeast. ;)

After maturation the green beer is separated with a centrifuge and a part of the beer runs through an sheet filter. The Uerige is not as bright as other Alt beers.

I'm sorry, but I cannot tell you anything about the mashing process; only that it is an infusion. I think the original extrakt is about 11,5%, because the alcohol content has a low level (about 4,5-4,7%)

For an original Alt beer you need a yeast, that produces a dry and light fruity character. It should not give the beer a malty tast.


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"Zeige mir eine Frau, die wirklich Gefallen am Bier findet, und ich erobere die Welt."
Kaiser Wilhelm II
(1859-1941)
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ClaudiusB
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red_folder.gif erstellt am: 23.3.2006 um 19:25  
@Mobier

Info
http://www.byo.com/feature/856.html

http://www.byo.com/recipe/958.html

Cheers ClaudiusB

El Paso, TX



[Editiert am 23/3/2006 von ClaudiusB]


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Mein Spielzeug
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red_folder.gif erstellt am: 24.3.2006 um 10:21  
Vielen dank fur de sehr interessante info und links! Ich bin noch immer nicht sicher ob ik de 1007 oder 1010 soll benutzen. Vielliecht mache ik eine grosse batch und vergaere de halbe mit 1007 und die andere halbe mit 1010.
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red_folder.gif erstellt am: 26.2.2007 um 09:10  
Es hat fast ein Jahr gedauert, aber endlich habe ik gestern mein Alt gebrauen. Ik hab gebrauen mit 89% pilsner malz, 9% caramunchener 120 EBC und 2% chocolade malz 900 EBC. Farbe 29. Hop nur spalt (4.4%) bis 45 IBU. Ik hab 40 liter gebrauen, und das Wort in zwei portions verteilt. Ein wird mit wyeast 1007 german ale and ein mit wyeast 1010 american hefeweizen vergaert. Tempertur is 18 °C.
Ich bin sehr beneut welch ein Bier dies wird.
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Tibor
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red_folder.gif erstellt am: 26.2.2007 um 15:10  
Ich bin gespant wie der geschmackliche Unterschied zwischen den beiden Hefen ist.
Für die original Uerige Hefe habe ich mir am Samstag zwei Flaschen unfiltriertes Uerige im Düsseldorfer Carschhaus geholt,
von denen ich versuche die Hefe zu strippen (Tip von Rainer).

Gruß
Tibor


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Besser bang jeloofe als kühn jefalle.

Wen jemand einen Rechtschreibefehler findet, der darf ihn behalten.

******Meine Webside******
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red_folder.gif erstellt am: 27.4.2007 um 09:07  
My two alt beers have been finished for some weeks now. Conclusions (comparison with Uerige)

- colour perfect
- smell: both 1010 and 1007 version are different than original. However, 1010 beer is clearly more fruitier than the 1007 version
- taste: 1007 tastes more like the original than the 1010. Maltiness is OK. Bitterness is in the range original>1007>1010. Apparently, 45 IBU is not enough. Hopcharacter is similar to the original. Despite the 2% chocolate malt, there are hardly any disturbing burnt tastes.

Overall I'm really happy with this experiment and with the large amount of fresh alt beer. The beers will be sent to the national Dutch homebrewing competition in June.
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red_folder.gif erstellt am: 29.4.2007 um 14:56  
Hi MObier! :thumbsup:

Congratulations to your Altbier-experience and thanks a lot fo your detailed description of the taste.

I wished I could have a taste! :hallucine: :hallucine: :hallucine: I love "Ürige" and "Schumacher"!

I cross my fingers for a successful participation in that "Dutch homebrewing competion"! Please keep us informed! btw where is that comp?

All the best for your brewing efforts and tot ziens! :giveup:

aus Dortmund

Gerd


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"...besser der Arsch leidet Frost als der Hals Durst!" (Martin Luther)
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red_folder.gif erstellt am: 2.5.2007 um 14:40  
The competition on June 2 is in Kamperland, Zeeland, see this website: www.onk2007.brouwen.nl.
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