Newbie Beiträge: 4 Registriert: 15.5.2014 Status: OfflineGeschlecht:
|
|
erstellt am: 15.5.2014 um 13:57 |
|
|
Hallo everyone!
As much as I like practicing my German, there are things that are too
serious to risk not being understood. Homebrewing is of course one of them
:-) Hence, please excuse my use of English — hopefully, my following
messages will be in German!
I've been brewing 20L batches for a few years now in Montréal, relying on a
large Kühlbox for a mash tun, a Gasbrenner, a 30L pot, a 30L Eimer, and a
few corny kegs. Now I just moved to Tübingen, and I'm ready to resume
brewing goodness ! :-)
After visiting Toom, a Kaufland, and related places, it seems that both
large Kühlbox and Gasbrenner are pretty hard to find. Websites here and
there suggest using Einkochautomat to brew, a technique I'm really
unfamiliar with.
Hence my questions: Say I get myself a Weck WAT14 Einkochautomat, a 30L
Eimer with airlock, hydrometer and thermometer, and a few 5L bottles; am I
good to go? Do I still need a (expensive, 30L) Topf? Do I need to tweak
the Weck machine to mash/lauter? With a 29L Einkochautomat, I expect 20L
mashes to be unrealistic, so how large is the standard batch in those
things? Finally, what is the go-to website for grain & hops?
Thank you very much for your time and advice, and please, do not hesitate
to answer in German :-)
|
|
Posting Freak Beiträge: 1433 Registriert: 9.11.2012 Status: OfflineGeschlecht:
|
|
erstellt am: 15.5.2014 um 14:03 |
|
|
|
|
Antwort 1 |
|
Member Beiträge: 59 Registriert: 20.11.2013 Status: OfflineGeschlecht:
|
|
erstellt am: 15.5.2014 um 14:19 |
|
|
Zitat von Micha, am 15.5.2014 um
13:57 | ...With a 29L Einkochautomat, I expect
20L mashes to be unrealistic, so how large is the standard batch in those
things? Finally, what is the go-to website for grain & hops?
Thank you very much for your time and advice, and please, do not hesitate
to answer in German :-) |
Hi & welcome,
20l batches are no problem with standard sized Weck/Lidl-Einkochautomat. We
usually get appr. 22l of beer out of these nowadays.
To lauter in the weck you might try to use the forum-search for something
like the "Läuterhexe" - so you could do mashing/lautering in the weck
alone.
Cheers
Btw. we are brewing in Herrenberg. Maybe you would like to come over
sometime to join us and to do some brewing-talk over a beer or two on a
sunny brewing-day. ____________________ "Not all chemicals are bad. Without chemicals such as hydrogen and oxygen,
for example, there would be no way to make water, a vital ingredient in
beer."
Dave Barry
|
|
Antwort 2 |
|
Posting Freak Beiträge: 1453 Registriert: 7.8.2012 Status: Offline
|
|
erstellt am: 15.5.2014 um 14:19 |
|
|
|
|
Antwort 3 |
|
Newbie Beiträge: 4 Registriert: 15.5.2014 Status: OfflineGeschlecht:
|
|
erstellt am: 15.5.2014 um 14:20 |
|
|
@scerevisiae: Wooh, Vielen Dank! Meinst du, dass ich keinen Einkochautomat
brauche? Also, ist es billiger und einfacher, eine Kühlbox zu benutzen, um
Mashing zu tun?
@Macallan: Thanks a lot! A sunny brew day in Herrenberg? Jawohl, ganz
sicher! That's very kind of you!
@Dale: Danke sehr Warum denkst du, dass der Einkoch-something
kein Wundermittel ist?
[Editiert am 15.5.2014 um 14:25 von Micha]
|
|
Antwort 4 |
|
Posting Freak Beiträge: 1453 Registriert: 7.8.2012 Status: Offline
|
|
erstellt am: 15.5.2014 um 14:42 |
|
|
Mit Einkochern musst Du für die Rasten die Temperatur konstant halten, das
heißt irgendwie während der Rasten regeln.
Kombirast in einem thermisch isolierten Behälter hast Du ja vorher auch
schon gemacht, warum willst Du denn jetzt auf getrennte Rasten umsteigen?
Wenn Du "typisch deutsch" brauen willst, ist der Einkocher Dein Weg -
Verzuckerungs- und Maltoserast getrennt halt und nicht nur 60 Minuten bei
67°C in nem Thermoport / einer Kühlbox..
Grüße,
Dale.
|
|
Antwort 5 |
|
Posting Freak Beiträge: 597 Registriert: 16.12.2013 Status: Offline
|
|
erstellt am: 15.5.2014 um 14:49 |
|
|
Welcome, Micha!
Die Methode mit der Kühlbox ist auch meine Methode, siehe:
http://hobbybrauer.de/modules.php?name=eBoard&file=viewthread
&tid=22875
Meine Kühlbox hab ich im Baumarkt bekommen, mit Beginn des Sommers sollten
wieder viele im Angebot sein. Wieviel ich bezahlt habe weiß ich nicht mehr,
ich weiß nur dass sie billig war. Ein Thermoport ist natürlich hochwertiger
und lebensmittelecht.
Ob Einkocher oder Topf+Kocher ist eine Frage des Budgets und der Geduld.
Mit 1,8kW dauert es im Einkocher natürlich deutlich länger bis 20L Würze
kochen als mit einem 10kW Gasbrenner. Ansonsten benutzt du einen Einkocher
auch nicht anders als du vorher einen Gasbrenner und Topf benutzt hast.
|
|
Antwort 6 |
|
Posting Freak Beiträge: 1453 Registriert: 7.8.2012 Status: Offline
|
|
erstellt am: 15.5.2014 um 15:42 |
|
|
Stimmt,
wenn man die Kombi Einkocher und Kühlbox nutzen möchte..
Grüße,
Dale.
|
|
Antwort 7 |
|
Posting Freak Beiträge: 2153 Registriert: 8.2.2011 Status: OfflineGeschlecht:
|
|
erstellt am: 15.5.2014 um 15:45 |
|
|
If you can't use gas for brewing the Einkocher (canning pot) is the
beginner set. More advanced (and prisey) would be a induction cooking
plate. Search the forum for Hendi. But if you can brew with gas, I would
rather go for that than an Einkocher.
Keep mashing in a cooler. That's the most conveniant way and you already
know your setup.
Horst
|
|
Antwort 8 |
|
Newbie Beiträge: 4 Registriert: 15.5.2014 Status: OfflineGeschlecht:
|
|
erstellt am: 19.5.2014 um 12:56 |
|
|
Vielen Dank für die ganzen guten Rat! Ich werde diese Woche alles kaufen,
und ich gebe Euch bald Bescheid
|
|
Antwort 9 |
|
Newbie Beiträge: 4 Registriert: 15.5.2014 Status: OfflineGeschlecht:
|
|
erstellt am: 22.8.2014 um 17:09 |
|
|
|
|
Antwort 10 |
|